Jak vybrat dřez?

Dřez bychom mohli považovat za srdce kuchyňské linky, proto jeho výběru věnujeme dostatečnou pozornost se zaměřením na vlastní preference a potřeby. Ovšem opomenout nesmíme ani kvalitu a volbu materiálu, stejně jako tvar i umístění dřezu.

Rozdělení kuchyňských dřezů dle materiálu

Nerezový dřez

Nerezové dřezy mají pro své přednosti v kuchyních stále největší zastoupení, mají však také své slabiny. Aby nerezový dřez splnil to, co se od něj očekává, je nutné, aby byl vyroben z nerezavějící potravinářské oceli o složení 18% chromu a 10% niklu. Důležitá je také tloušťka plechu, na které mimo jiné závisí životnost dřezu. Dostačující tloušťka se pohybuje v rozmezí 0,6 mm – 0,8 mm, k dostání jsou však i exkluzivní dřezy o hrubostí 1 mm – 1,2 mm. Hrubost plechu také zaručuje možnost vytvarovat dostatečně hluboký dřez. U tloušťky plechu menší než 0,5 mm se můžeme obávat rychlého promáčknutí nebo případných škrábanců. Pokud dřez splňuje výše zmíněné parametry, můžeme se těšit, že bude odolávat nástrahám, které v kuchyni čekají. Patří sem mastnota, působení chemikálií i kyselého prostředí, tvrdá voda apod.

Nerez je velmi hygienický materiál, neboť nevsakuje žádné pachy ani nečistoty. Mezi slabiny nerezu patří možnost mechanického poškození abrazivními látkami a tvrdými materiály jako jsou sklo nebo kámen. Hospodyňky také nepotěší nutnost stálého utírání vody, která by po zaschnutí vytvořila nevzhledné skvrny. Nerezové dřezy se vyrábějí nejčastěji v lesklém nebo matném provedení a při vhodné údržbě nám mohou sloužit mnoho let. Pokud s dřezem sladíme kuchyňské spotřebiče a doplňky, vytvoříme harmonický a oku lahodící prostor.

Granitové dřezy jsou oblíbené pro svou kvalitu, praktičnost a širokou škálu designového provedení, které se hodí jak do moderní, tak rustikální kuchyně. Granitový dřez nám bude sloužit desítky let, přičemž bude odolný proti poškrábání, promáčknutí i působení chemických prostředků. Ačkoliv je minimálně náročný na údržbu, jeho antibakteriální složení neutralizuje množení bakterií a plísní. Aby byly tyto vlastnosti zaručeny, je nutné, aby byl dřez zhotoven z 80% z rozdrceného kamene (žula, křemen), z 15% z akrylátového pojiva a zbylých 5% tvoří barvivo. Pravost granitového dřezu poznáme nejen podle vyšší ceny, ale také váhy, která se pohybuje v rozmezí 13 kg - 16 kg (včetně odkapu). Nevýhodou granitových dřezů může být nebezpečí uvolnění toxických látek z akrylátu při působení vysokých teplot, cca kolem 280°C.

Tip: Jak vyčistit granit?

Keramické dřezy nejsou v kuchyních k vidění často, díky svým vlastnostem by to však mohlo být jinak. Keramické dřezy se vyrábějí v různých tvarech i barvách, proto se hodí jak do moderních, tak rustikálních kuchyní. Keramické dřezy jsou stálobarevné, velmi pevné, odolné vůči agresivním chemikáliím i vysokým teplotám. Přičemž jsou mimořádně nenáročné na údržbu.

Dřezy z přírodního kamene jsou určeny pro náročné uživatele, kterým nevadí vyšší pořizovací cena. Tyto dřezy jsou kvalitní a odolné, je ovšem potřeba o ně pečovat.

Dřezy z corianu – jedná se o materiál, který je vzhledem a životností podobný kameni, je však mnohem levnější. Corian se vyrábí z bauxitu spojovaného akryláty.

DvoudřezRozdělení kuchyňských dřezů dle velikosti

Jednodřezy bývají čtvercové, obdélníkové nebo kulaté. Je potřeba k nim pořídit odkapávač doplněný např. košem na nádobí. Tento typ dřezu je vhodný do malých kuchyní.

Jednodřezy (popřípadě dvoudřezy) s vaničkou, jejichž předností je možnost odkládání omytých potravin do menší vaničky. U této varianty je možno využít různé druhy cedících misek.

Jednodřezy (popřípadě dvoudřezy) s odkapem, které je možné doplnit pracovní deskou.

Jednodřezy (popřípadě dvoudřezy) s odkapem a vaničkou – představují komplexní mycí centrum a jsou vhodné do velkých kuchyní a domácností, kde se často vaří.

Do všech těchto typů dřezů je možné nainstalovat drtič kuchyňského odpadu.

Hloubka kuchyňského dřezu a jeho umístění

Určitou funkci dřezu přebrala myčka. Přesto u dřezu strávíme mnoho času mytím potravin, rukou, velkých hrnců, pánví a jiného objemného nádobí, které do myčky dát nelze. Proto je důležitá jak výška, ve které je dřez umístěn, tak i jeho hloubka. Tzv. mycí centrum by mělo být položeno výše než ostatní pracovní plocha. Ideální výšku určíte tak, že se s rovnými zády postavíte k dřezu a ruce spustíte dolů. Pokud se dotýkáte dlaněmi dna, je to vaše vhodná výška k umístění dřezu. Hloubka dřezu se pohybuje standardně v rozmezí 14 cm – 20 cm. Čím je hloubka větší, tím snadněji v dřezu umyjeme cokoliv objemné, přičemž právě hloubka je také znakem kvality použitého plechu.

Ať už si vyberete jakýkoliv typ dřezu, vždy pamatujte, že jeho nedílnou součástí je baterie. Tyto dva komponenty by měly spolu ladit, jedině tak bude celek působit harmonickým dojmem. Pokud si svým výběrem nejste jistí, můžete využít kompletních setů.


Další zajímavé články

Jak vyčistit odpad u umyvadla
17. 5. 2023

Jak vyčistit odpad u umyvadla

Voda z dřezu nebo umyvadla neodtéká? Nepříjemnost, která vás zaskočí ve chvíli, kdy se vám to hodí nejméně. Instalatéra kvůli tomu ale volat nemusíte. Poradíme...

Číst více

Granitový nebo nerezový dřez - jaký vybrat
13. 9. 2023

Granitový nebo nerezový dřez - jaký vybrat

Materiály granit i nerez mají svá specifika a volba mezi nimi závisí na vašich individuálních potřebách a preferencích s ohledem na styl vaší kuchyně...

Číst více

Osvětlení koupelny
2. 1. 2018

Osvětlení koupelny

Světlo v koupelně bývá opomíjenou záležitostí! Abyste se v koupelně cítili příjemně, máme tu pár zajímavých tipů k osvětlení...

Číst více

Ověřeno zákazníky
Ověřeno zákazníky
96 %
zákazníků nás doporučuje
Více recenzí

„Vše proběhlo rychle a bez problémů.“

25. 2. 2024

„První nákup a jsem spokojen“

14. 2. 2024

„Zboží jsem špatně objednala,komunikace s obchodem ohledně vrácení zboží velmi dobrá,vrácení platby...“

4. 2. 2024

„Rychlost, kvalita, profesionalita!“

23. 1. 2024